Venüs’ün Unutulan İkili Doğası
Venüs, Maya medeniyetinde, farklı zamanlarda sabah ve akşam yıldızı olarak doğduğu için iki farklı doğaya sahip olduğu gözlemlenmiş. Sabah yıldızı olarak doğduğunda Savaş Tanrıçası ve akşam yıldızı olarak doğduğunda ise Aşk Tanrıçası olarak görülmüş.
Venüs ve evrenin temel ilkesi, sevgiyi yansıtabilmemiz için bu ikiliği aşmaktır. Venüsün ikili bir doğası olduğunu kabul etmek, Venüs’ün ve sevginin kendisinin bütüncül doğasını kabul etmek anlamına geliyor. Her ne kadar savaşı daha eril ve aşkı da daha dişil bir fenomen olarak görsek de kadim medeniyetler ister sabah isterse de akşam yıldızı olsun Venüs’ü hep dişi olarak gördüler. Bu Venüs’ün ve sevginin dualistik doğasını doğrular ki gölge tarafı kendini yaralı ya da kırık bir kalbin ateşlediği korku, öfke, kıskançlık olarak manifeste eder.
Astrolog Robert Hand Venüs’ün bu ikili doğası hakkında şöyle der;
Belirgin olarak iki farklı Venüs vardır. Modern Batılı ve bir dereceye kadar Hindu geleneği dışındaki tüm astrolojik gelenekler bunu kabul eder. Bir savaşçı ve bir de aşk tanrıçası Venüs vardır ve ikisi de dişidir. Ancak bir tanesi daha çok Athena’ya benzer; savaş Tanrıçası Venüs yani sabah yıldızı olarak Venüs. Bir diğer deyişle; Phosphours Lucifer, aslında Lucifera olması gerekir dişi olduğu için. Bunda satanik bir şey yoktur, sadece savaşçı bir tanrıçadır. Akşam yıldızı olarak Venüs ise yumuşak bir aşk tanrıçasıdır. Aslında farklı isimleri vardır. Mezopotamyada sabah yıldızı olarak Ishtar Akkad (İştar) ve akşam yıldızı olarak Ishtar (İştar) Uruk olarak anılır. Mezoamerikalılar, Çinliler, Mezopotamyalılar bu ikili doğanın farkındaydılar, Yunan mitolojisindeki bazı referanslar da buna işaret eder.
Doğum haritanızda eğer Venüs’ünüz bir sabah yıldızı ise ve haritanızda güçlü ise muhtemelen modern ders kitaplarının anlattığı gibi yumuşak ve sünger gibi değilsinizdir. Bu yerleşim bir kadını güzel yapar ama öyle yumuşak ve sünger gibi değildir. Bir çeşit Valkyrian gibidir; görkemli, heykelsi ve güçlü.
Yani antik Venüs, belirgin biçimde farklı iki kadın olma halini bünyesinde barındırır. Yine de ikisi de dişildir ve bu modern astrolojide dikkat etmemiz gereken bir şeydir.
Sabah ve Akşam Yıldızı arasında Psikolojik bir Karşılaştırma
Mayalıların, bir kişinin haritasından yola çıkarak psikolojik eğilimlerini Venüs’ün sabah ve akşam yıldızı olup olmadığına bakarak yorumladıklarını düşünmemiz yanlış olabilir. Onlar Venüs’ü daha ziyade yeryüzünde aşk, barış ve savaş dönemlerini belirlemek için kullanıyorlardı. Bir başka deyişle zamanın ruhunu anlamak için Venüs’ü rehber almışlardı.
Modern astrolojide ise Venüs’ün bu ikili doğasının psişemizdeki karşılığına bakmamız bize kendimiz hakkında daha fazla bilgi sunabilir.
Eğer Venüs haritanızda sabah yıldızı ise bir mesele ortaya çıktığında öfkenizi veya hiddetinizi ifade edişiniz bir aktivist gibi olabilir, kendiniz ve başkalarının hakkı için savaşabilirsiniz. Öte yandan barış ve uzlaşma zamanı geldiğinde bunu yapmaya gönüllü olmayı öğrenmeniz de gerekir.
Eğer Venüs haritanızda akşam yıldızı ise meseleleri çözmekte daha pasif veya uzlaşmacı bir eğiliminiz olabilir. Bu durum bazen çatışmadan kaçınan, hayır demekte zorlanan bir yapıya da işaret eder.
Sabah Yıldızı
Pandemos Venüs olarak, ayaklarınız yere basar, fiziksel dünyaya ve bedenin fiziksel duyumlarına bağlısınızdır ve içsel olarak tamamlanmış hissetme olasılığınız daha yüksektir. Kendinize ve dünyada gördüklerinize inanma olasılığınız daha yüksektir. Fiziksel dünyada işlerin nasıl yürüdüğünü bilirsiniz, bilimin yasalarını anlarsınız ve nesnelerin mekanik doğasını kabul edersiniz. Sizi sürdürülebilir ve kendinize yeten bir yapıya sahip olmaya iten şeyin maddi dünyanın ihtiyaçları ( beceriler ve kaynaklar geliştirme) olduğunun farkındasınız. Pandemos Venüs olarak ortaklık arzularsınız ancak kendi içinizde tam olduğunuz için fikirlerinizi, üçgüdülerinizi ve eylemlerinizi doğrulamak için bir ortağa ihtiyacınız yoktur. Partnerlik sizin için, Pandemos Venüs olarak, arkadaşlık, ortaklık, değiş-tokuş etme ihtiyacı ve hatta çok daha temel içgüdüsel olanlar ile yönlendirilebilir; cinsel birliktelik, doğurganlık ve türlerin devamı gibi. Ortaklıklarınızı idealize etmekten ziyade daha gerçekçi görme eğiliminiz vardır.
Akşam Yıldızı
Akşam yıldızı olarak Urania Venüs, dünyanın uzak tarafında, göksel meskende, fiziksel dünyadan çok uzakta yer almaktadır. Aynı şekilde, bir Urania Venüs olarak, fiziksel bedeninizin sınırlarının dışında ikamet edebilirsiniz. Urania Venüs gökyüzüne bağlı olduğu ve bir “deity” olarak kozmik yıldız panoramasına yerleşmiş olduğu için dikkatinizin odaklandığı yer burasıdır. Bir akşam yıldızı Venüs’ü olarak yaşamda yüzüyor veya uçuyormuş gibi hareket edersiniz. Zengin bir hayal gücünüz vardır. Bir nevi siz hareket halindeki şiirsinizdir ve cezbedicisinizdir. Hayata dair çok iyi formüle edilmiş bir öteki dünya bakış açısına sahipsinizdir. Venüs akşam yıldızı iken doğmanın getirdiği engel ise bir bedene sahip olduğunuzun size hatırlatılmasına ihtiyaç duymanızdır; sen insan formundasın, dünyaya bağlısın ve buna göre yaşamayı öğrenmek zorundasın. Dışarıdan gelecek bir onay ve doğrulamayı arasanız da partnerlerinizle kolayca bağlantıya geçersiniz. Bu partnerler çok farklı görünümlerde olabilir; bir guru veya öğretmen ( veya tanrı veya kutsal ruh ya da ana tanrıça) veya yaşamda aradığınız bütünlüğü sunuyor gibi görünen bir dizi yaşam partneri. Ayrıca bu partnerlikleri ve hayatın kendisini, her iki alanla da daha gerçekçi bir bağlantı kuran Venüs Pandemos’tan daha idealist bir şekilde görüyorsunuz.
Bu kişiliklerin hiçbiri – Pandemos ya da Urania- iyi ya da kötü değildir.; bu özellikler doğduğunuz andaki Venüs’ün dünya ve güneş ile olan ilişkisi ile bağlantılıdır. Sabah yıldızı Venüs, Güneş ve Venüs’ün iç kavuşumunun (inferior conjuction) bir ürünüdür, Venüs bu kavuşum esnasında “perigee” konumundadır yani dünyaya en yakın mesafededir. Buna karşın, akşam yıldızı Venüs, Güneş ile dış kavuşumdadır ( superior conjunction), bu da onun Dünya’dan en uzak konumda yer aldığını gösterir. Orada cennetsel bir alemde dünyevi olandan uzaktadır.
Bu Venüs’lerin her birinde işleyen farklı bir ritim vardır. Sabah yıldızı Venüs, 80 gün içinde maksimum bir elongasyona (uzanım) sahiptir ve ve sonra yavaşça alçalırken, kız kardeşi akşam yıldızı Venüs kademeli olarak maksimum elongasyona geçer ve yaklaşık 80 gün sonra hızla alçalır. Sabah yıldızı Venüs bir başlatıcı olarak düşünülürken, akşam yıldızı Venüs bir alıcı (receiver) olarak kabul edilir.
Bu ikili doğaya baktığımızda Venüs’ün astrolojide iki burcu yönetmesi şaşırtıcı değildir. Pandemos Boğa’yı (toprak) ve Urania Terazi’yi (hava) yönetir. Her ikisi de Venüs’ün doğduğu okyanus alemiyle birleştiği Balık’ta yücelir. Bu bağlamda, akşam yıldızı olarak Venüs’ün zodyak çemberinin batı kısmındaki Terazi’nin doğasına daha iyi uyduğunu ve Güneş’ten sonra batarak gerçek batı yönünü yansıttığını söyleyebiliriz. Bu nedenle, sabah yıldızı olarak Venüs, zodyakın doğu kısmında yer alan ve Güneş’ten önce yükselen Boğa’nın doğasına daha uygundur.
Sevgiyle
Çeviri : Eda Ocak
Kaynak : Arielle Guttman, The Venus Star Point : Getting Straight to the Heart of Your Life with Venus,
Eda Ocak 2013 yılından beri astroloji alanında çalışıyor. Dokuzuncu Ev dijital astroloji okulunun kurucusu ve eğitmeni. Evrimsel Astroloji ekolünde danışmanlık veriyor. Astrolojinin akademik seviyede de çalışmasına önem veriyor ve çalışmalarını disiplinlerarası bir seviyede yürütüyor. Yazdığı makaleler Career Astrologer Magazine, www.astro.com gibi uluslararası astroloji dergilerinde ve platformlarında yayınlanıyor.